Ejendomsretten krænkes – Politiet opfordrer til dialog

Af Jacob Mchangama, Justitia 67

I går aftes undlod Københavns Politi at skride ind overfor ”aktivister”, som ingen kunne være i tvivl om klart og med fuldt overlæg overtrådte straffeloven ved at trænge ind på og besætte en ejendom, som tilhørte en anden. På det venstreorienterede website modkraft kunne man på en live blog bl.a. læse følgende reportage frabegivenheden:

Demonstration med godt 500 mennesker går mod Søminen på Refshalevej…Politiet går forrest i dialogveste. Både politi og demonstranter deler løbesedler ud. Politiets sedler indledes med et “Kære demonstrant”, gør opmærksom på at det er ulovligt at trænge ind på privatejendom og slutter med et “Vi håber samtidig på en fortsat god dialog med dig”.

Folk har brækket døre og vinduer op og er inde i huset på søminedepottet [Sic]. Politiet kigger på uden at blande sig.

Under stor jubel bliver huset indtaget og samtidig er taget fyldt med feststemte mennesker.Ordensmagtens så altså passivt til mens 500 mennesker forsætligt tiltvang sig adgang til privat ejendom.

Vicepolitiinspektør Jens Jespersen forklarer Politiets passivitet således i JP:

Det var en afvejning af det forhold, at hvis vi skulle have holdt dem ude, så skulle vi formentlig have anvendt betragtelige mængder af fysisk magt. Og det skulle vi så holde op mod det, vi skulle have beskyttet, nemlig en tom grund, som lå øde hen… Det burde vi i politiet selvfølgelig gøre noget ved, men den samlede overvejelse har været, at det ikke har været værd at skride ind endnu

Med andre ord: hvis man er tilstrækkelig mange, der samles om at ville bryde loven og krænke noget så grundlæggende som den private ejendomsret, så kan man intimidere politiet til at forholde sig passivt, mens man fester løs på en anden mands ejendom. Politiets manglende indsats overfor og fokus på dialog med mennesker, der klart og utvetydigt havde til hensigt at overtræde loven, er en falliterklæring af rang og underminerer den respekt for lov og orden som er nødvendig for en velfungerende retsstat.

De unge ”aktivister”, som deltog i gårsdagens begivenhed, kan ikke andet end være blevet bekræftet i, at det er legitimt at sætte sig over lov og ret. Vi må derfor forvente at se den samme strategi spille sig ud igen andre steder – med mindre politiet får skredet ind og sat en stopper for ulovlighederne. At de unge lovbrydere selv mener at være ud i en højere sags tjeneste fremgår af et interview med en Emil Vadhave, der til Modkraft udtaler:

at han sammen med de hundredvis af fremmødte omdanner området til et selvstyrende fristed. – Der skal spyttes en masse kreativ energi ind i det her sted. Og vi har tænkt os at blive her, indtil ejeren kan dokumentere, at han vil bruge stedet til noget fornuftigt, lyder det fra Emil Vadhave.

Det er altså Emil Vadhave og hans ligesindede, der skal afgøre, hvorvidt privat ejendom bruges ”fornuftigt” eller ej. Opfylder man ikke Emils kriterier for ”fornuftig brug” (læs: folkekøkkener, gøgl og graffiti), har han ret til at besætte din ejendom.  

Der er noget dybt tragikomisk over BZ bevægelsen i et velfærdssamfund som Danmark. Her kræver unge – hvoraf mange givetvis kommer fra sunde middelklassefamilier – at få betalt og stillet ejendomme til rådighed af den samme ”heterofascistiske” stat som ”anarkisterne” mener, er illegitim og undertrykkende og ensrettende. Kan man tænke sig noget mindre frigørende og autonomt end at være afhængig af de mennesker, hvis levevis man afskyr? eller at måtte ty til at besætte frugten af andres arbejde for at kunne udleve sine egne revolutionsromantiske drømmerier?

Ægte frihed og autonomi er umuligt uden den private ejendomsret, som de lovbryderne er så stærke modstandere af. Hvis de 500 forvirrede unge lovbrydere virkeligt ville være frie af det omgivende samfund ville de bide i det sure æble og få sig et arbejde, indtil de havde sparet op til at købe et sted, de selv ejede og kunne administrere efter egne principper. Så ville de kunne bruge stedet ligeså ”fornuftigt” de ville, og ingen ville blande sig i, om der blev gøglet, lavet vegansk folkekøkken eller prædiket mod heterofascismen.       

67 kommentarer RSS

 1. Af Niels Thomsen

  -

  Det er da bare hyggeligt med disse unge mennesker og deres tidslomme. Måske kan staten inddrive en lille del af de midler der tilflyder disse grupper ved konsekvente og gennemførte bødeforlæg – bl.a. baseret på videooptagelser. Jeg vil vædde med at disse “frie fugle” kryber til korset ved den mindste smule økonomisk pression. Der er jo ikke just tale om selvforsørgende, selvstændige individer…

 2. Af T. Hansen

  -

  Helt ærligt Jacob,
  “velfungerende retsstat” må være en stat, hvor Politiet faktisk bruger pæren, i stedet for at komme i voldelig uoverensstemmelse med (delmængder af) borgerne. Politiledelsens vurdering: At et voldeligt sammenstød, for at “beskytte” en forladt ruin, ikke var i almenvellets interesse, synes selvindlysende fornuftig.
  Er de ikke væk derfra nu?
  Sig til hvis vi kan hjælpe med at finde sutten.

 3. Af T. Hansen

  -

  Err…Hi Kay,
  You forgot to mention that we also have laws for impossible eventualities :p
  However, you do seem to have put your caps on the one point all the others commentators missed: Why is it that we have abandoned ruins in the middle of our capital?
  As You say, the demonstrators should (peacefully) campaign for a rectification of this. But perhaps the rest (and hopefully somewhat more mature) of us should as well?
  It does seem odd, that the police are needed, to inform our children what is proper behaviour under our own laws.

 4. Af T. Hansen

  -

  @Ole Mejlstrøm
  “nosseløse betjente”? Hvor var du 18 maj? Hvor var du under COP15? Hvis ikke du publicerer dokumentation for dine medaljer for tapperhed i kamp her på bloggen, så burde du beskæmmet krybe tilbage i dit hul.
  “..utilpassede unge danskere og deres om muligt endnu mere utilpassede efterkommere af anatolske gedehyrder..” – Que? Hvis de er unge danskere, hvordan kan de så lige have efterkommere? Og hvordan kan disse efterkommere i så fald være efterkommere af anatolske gedehyrder???
  Hvis “de” er unge danskere kan deres efterkommere vel for f.. ikke være efterkommere af anatolske gedehyrder. Tror du ikke du burde lade tastaturet være, og koncentrere dig om fadbamsen igen?

 5. Af PEr Klart

  -

  Jamen lille Jakob Mongolia, det er jo grufuldt!! Ring til Peter Skaarup!! Henret dem !!! De har jo IKKE BETALT for at gå derind!!! DØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØØ !

 6. Af Christian Gammelgaard

  -

  Vold skal undgås med alle midler!. Det er meget skuffende at læse at Jacob Mchangama vil volden og det destruktive, fremfor den venlige og imødekommende dialog, hvor ingen skal lide overlast. Det er en grotesk afstumpet og oldnordisk holdning, som Jacob så agressivt her fremlægger, og det er meget uklædeligt og forargeligt. Jacob vil slås – han burde skamme sig. Der var meget unge børn iblandt demonstranterne. Dem vil Jacob slå på og terrorisere. Det er direkte grufuldt.

 7. Af Ken V.

  -

  @Kay
  This is not where you come from, private ownership is a formalized part of our constitution and no authority has the right to enter an owners private property and cannot pass laws as to how the owner uses his land or buildings–if he wishes them for fall in decay that he may–and no one can enter his property to clean up or tear down a building that is of danger for others for they have no right to be on his property.

  Mange af disse unge mennesker har haft pædagoger under deres opvækst som har fyldt dem med anarkistiske idealer fordi de skulle opdrages til at stemme på politiske partier med sigte mod at landet skal blive en kommunistiske stat.

  Et land hvor medborgere ingen respekt for andre og andres ejendomsret vil være rent chaos–og som mange har skrevet vil disse anarkister ikke bryde sig om at vi trængte ind på deres område og moret os med at smadre deres ting eller male grafitti over alt de har.

  Fratage disse mennesker deres sociale indtægter og SU så vil de nok finde ud af at de kan ikke få det hele uden at skal betale som alle andre i samfundet gør med pengene man har tjent ved at arbejde.

 8. Af Kim Olsen

  -

  Jamen afskaffelse af den private ejendomsret forekommer skam, også ude i verden:

  Mugabe har med stor succes tilbagetaget farme i Rhodesia. Det har været rigtig godt for landet som oplever en sand opblomstring.

  Hvis vi vender blikket indad, kan det konstateres, at østbander og hjemmerøvere åbenbart bekender sig til samme værdi-sæt som besætterne. De har da bare en holdning til at ofrene ikke forvalter deres private genstande på passende vis – og dermed er det helt legitimt at inddrage disse. At der ind imellem skal en lille smule vold til før ofret indser det hensigtsmæssige i forehavendet, må man så bare leve med. Målet helliger som bekendt midlet.

  Hvis et parti foreslår strengere straffe for den slags samfundsberigende og udviklende gerninger er de da fascister.. Klart!

 9. Af Frederikke P.

  -

  @ Adam C. Pedersen og andre af samme uhøre holdning:

  Hvilket rædsomt synspunkt at have. At man ikke aflåser sin ejendom, dette være sig hvilken som helst form for ejendom (cykel, bil, hus, båd m.fl.) giver da aldrig nogensinde andre ret til så meget som at betræde eller røre ejendommen.

  Den private ejendomret er ukrænkelig! Det må der ikke herske tvivl om. Jeg har ret til ikke at låse min hoveddør, og det giver selvsagt ikke andre ret til at indtrænge på min ejendom.

  Det er snarere et slet symptom, at vi i dagens samfund er nødt til at låse vores ejendom (fast, inde) for at undgå at andre uden moral tilegner sig ejendom, som ikke tilhører dem.

  Og netop derfor er det så forkert, at ordensmagten, den udøvende magt, tøver indtil en anden mands private ejendomsret ER blevet krænket med at udøve sin magt.

  Og Jacob Mchangama skriver da på ingen måde, at han ønsker politiet skal ty til vold, det er en forskruet tolkning som vi oftest ser dem fra socialister og andre kommunister.

  Han opfordrer blot til at politiet agerer udøvende magt, og ikke leger samtaleterapi, med pædagogisk utilgængelige forbrydere.

  Fysisk magtanvendelse med det formål at forhindre personer i ulovlig indtrængen, er ikke det samme som vold.

 10. Af A. Masned

  -

  Man kan jo se på det her problem på mange måder.

  Det er korrekt at man ikke bare må besætte områder. MEN! hvis unge mennesker kan lave noget ordentlig og kreativt ud af gamle tomme bygninger som står til forfald er det vel egentlig ikke nogen dum ide.

  Det er meget dyrt at få sit eget sted. Derfor kunne man måske godt kigge lidt mere kreativt og se på hvordan vi løser problemet istedet for at snakke jura og politik.

  Jeg bor i amsterdam hvor mange huse står tomme. 197 bygninger for at være præcis. Årsagerne er mangfoldige. Nogle af disse bygninger bliver omdannet, ved hjælp af http://www.anti-kraak.nl/

  Anti-kraak betyder på hollandsk “Anti-BZ”. Der går en gruppe unge, igennem et Fond, i samarbejde med dem der ejer bygningen ind og laver en aftale om brug af bygningen. En tidsperiode, måske en lav husleje etc. Nogle gange har man set at de “unge” laver noget som gør at bygningen og området bliver et hotspot. Tænk på kødbyen fx. Nye gallerier, spillesteder og restaurenter kan skyde op.

  Men på ordentlig vis! Man kan ikke lægge spillested ved siden af en boligblok etc.

  Dansk politik har det med at være gammeldags og ikke særlig visionær – og visioner er netop det der skal til når økonomien ikke lige frem blomstrer…

 11. Af Bent C

  -

  Egentligt forstår man jo godt at politiet ikke gider udsætte sig for fysisk fare for at anholde en flok bøller. De ved jo af erfaring at en flink byretsdommer vil løslade bøllerne inden politifolkene har fri og at pressen, med DR i spidsen, vil endevende hver en bevægelse og hænge politiet ud for brutal adfærd i månedsvis. Politiet er jo pr. definition de onde og autonome de gode.
  Ved indbrud i private hjem er det iøvrigt ikke udsædvanligt at politiet først kommer flere dage efter, her kom de i det mindste og så på.

 12. Af Adam C.

  -

  Som altid er det en fryd at høre dine input, Jacob.

  Hvor fuldstændigt blottet for ideologisk bagtanke denne BZ-“bevægelse” er, illustreres ved, at kun 30 ud af de oprindeligt 1000 mennesker var til overs efter festlighederne natten til søndag (ifølge BZ-gruppens Facebook-side), om søndagen, hvor der ellers var planlagt “workshops” og oprydning.

  Til gengæld var der masser af skrald og grafitti.

  Det er åbenbart ikke mange BZ’ere og deslignende, der orker at trodse deres tømmermænd i sagens tjeneste.

 13. Af georg christensen

  -

  Når “ejendomsretten” til “ingenting”, erstattes med et “LIV”, et “individ”, som i sig selv, er i stand til at, uden “værdiløshedens ordforvirring”,(finansindustriens værdiløse “papirlapper”), er i stand til at “LEVE”, livet, på denne jord, fremstår.

  Så, har meneskeheden nået et nyt mål, nok ikke det sidste, men et skridt på vejen frem.

 14. Af georg christensen

  -

  Ejendomsretten?, hvad er det? Det er hvad jeg i mit liv har opnået, med flid og slid, flere hundrede timer i døgnet, har jeg opnået ejendomsretten, til min “egen” helt personlige “GRAV”.

  Tillykke og et højt “hurrar”, sendes ud i æteren, og bliver borte i vindens retning.

  NB: Medens værdiløshedens “ludo spillerne”, spiller videre på deres samfunds bekostning, vil jeg ikke kun sidde udenfor og “grine”, derfor sendes mine “ord”, på en bane. Den er ikke glat, den er ikke humplet, alligevel føles den som en “glidebane”.

 15. Af georg christensen

  -

  “Ejendommens” ukrænkelighed? for Hvem?, og overfor hvem?.

  Mår “ejendomsretten”, sendes ud, så ser jeg “værdiløse pengesedler og andre illusioner”, som bare sendes ud i “reklameøjemed”. Når denne form for “værdiløshed”, fortsætter, kan det kun gå “galt”.

 16. Af georg christensen

  -

  Når “ejendoms retten”, krænkes, så er “CEPOS”, altid på banen. Ejendomsretten, til “hvad”?, bliver aldrig stillet, når “CEPOS” intelligens ?, sendes ud i “æteren”.

  Når “dialog” fordres, er der altid en bagside i “modellen”.

 17. Af Kim Olsen

  -

  Georg

  Din omgang med bevidsthedsudvidende stoffer har nået et omfang, hvor det begynder at blive en lille smule kedsommeligt og anstrengende for os andre..

Kommentarer er lukket.