25 år efter Rushdie-affæren: Hvad er status?

Af Jacob Mchangama, Justitia 92

I morgen er det 25 år siden, at Ayatollah Khomeini udstedte en fatwa indeholdende en dødsdom mod den britiske forfatter Salman Rushdie.  Det er derfor nærliggende at spørge, hvordan situationen ser ud her 25 år senere.  Fatwaen betød ikke blot, at Rushdie de næste mange år måtte leve i skjul. Fatwaen indvarslede også en ny æra, som vi stadig lever i, hvor krænkelse af minoriteters religiøse følelser anses for stærkt kontroversielt og hvort ”konflikten” mellem ytringsfrihed og religiøse følelser er svær at håndtere for mange sekulære demokratier. Det har ikke bare betydet, at regeringer og intellektuelle har indtaget positioner, der er meget svært forenelige med ytringsfrihed og det sekulære demokrati. Detet har også medført en krænkelseskultur, der har spredt sig til andre områder, hvor mange opfatter ytringsfrihedensom farlig, ekstrem og splittende.

Fra et snævert dansk perspektiv kan man godt forsvare en vis grad af optimisme, efter Yahya Hassan brutalt sparkede døren ind til den mentale bunker, hvor fortalere for multikulturalistiske begrænsninger af ytringsfriheden havde siddet indelukket i et årti. Det medførte, som jeg har været inde på før, et bemærkelsesværdigt hurtigt og omfattende skift i positioner for centrale personer og institutioner, der nu pludselig godt kunne se, at der var en trussel mod ytringsfriheden (dog den ”praktiske” af slagsen). Men vi skal også huske, at det ikke er mere end et år siden, at Trykkefrihedsselskabets formand Lars Hedegaard blev forsøgt myrdet, hvorefterKraka-direktøren og Politiken kommentator, Peter Mogensen, efterfølgende mere end antydede, at Hedegaard selv var ude om det. At PET flere gange har advaret om, at terrortruslen mod Danmark er alvorlig grundet hjemlige og udenlandske islamisters ønske om ”hævn” for Muhammed-tegningerne, og at flere terrorforsøg mod JP er blevet afværget.

Selvom Danmark i en årrække blev epicentret for ekstremisters vrede over krænkede religiøse følelser, er verden som bekendt større end Dannevang, og i Rushdies hjemland Storbritannien er situationen mindre optimistisk.

Som følge af en kontrovers under et BBC-program tweetede den tidligere islamist og nuværende parlamentskandidat fra de liberale demokrater Maajid Nawaz nedenstående billede fra den religionssatiriske tegneserie Jesus & Mo. Tweetet var ledsaget af ordene; “as a Muslim, I did not feel threatened by it. My God is greater than that”.

JesusMo

Et, skulle man mene, eksemplarisk eksempel på hvordan religiøse følelser kan rumme potentielle krænkelser i et pluralistisk demokrati baseret på samvittigheds-, ytrings- og religionsfrihed. Men snarere end at blive tiljublet medførte Nawaz’ tweet, at muslimske kandidater fra de liberale demokrater krævede Nawaz smidt ud af partiet,. Et krav som blev støttet af over 20.000 personer i en underskriftsindsamling ligesom Nawaz modtog en række dødstrusler.

Storbritannien er i det hele taget blevet hypersensitiv i forhold til krænkende ytringer – særligt i forhold til islam. Da den britiske historiker Tom Hollands dokumentar ”Islam: The Untold Story”, der går historisk til Islams oprindelse og stiller spørgsmålstegn ved de kilder vi har om profeten Muhammeds liv, skulle vises på Channel 4, medførte det protester og trusler, og Channel 4 valgte at aflyse en offentlig fremvisning af filmen (kan ses online her). Da to islamister brutalt henrettede en engelsk soldat på åben gade i London, reagerede mange folk stærkt, hvilket også kom til udtryk på sociale medier. Det fik det engelske politi til at arrestere mere end 10 personer.

Som bekendt blev den hollandske politiker og islamkritiker Geert Wilders i første omgang nægtet indgang til Storbritannien. Samme skæbne overgik også de skingre islamkritikere Robert Spencer og Pamela Geller samt den antisemitiske komiker Dieudonné og en række andre personer, herunder muslimske prædikanter, hvis budskaber det britiske Home Office ikke mener, den britiske offentlighed kan tåle at høre.

I Frankrig blev det satiriske blad Charlie Hebdo som bekendt brændt ned, efter at det havde publiceret en satirisk karikaturtegning af profeten Muhammed. I Holland blev Theo Van Gogh myrdet, Wilders lever med 24 timers beskyttelse og Ayaan Hirsi Ali har set sig nødsaget til at flytte til USA. Der er en lang række af lignende sager fra andre Vestlige lande, som vidner om et mønster, der uundgåeligt har medført, at folk tænker sig om en ekstra gang, før de skriver kontroversielle ting om islam.

Hvad med situationen udenfor Vesten? Ifølge IHEUs nylige Freedom of Thought rapport er der 55 lande med blasfemiforbud, hvoraf 39 (inklusiv Danmark) foreskriver fængselsstraf, 12 lande –  alle islamiske – har dødsstraf for apostasi. Som jeg har nævnt i en række andre poster, tyder det faktisk på, at håndhævelsen af blasfemilove øger sandsynligheden for social uro og religiøs ekstremisme, hvilket lande som Pakistan, Maldiverne, Egypten og Indonesien er skræmmende eksempler på.

Maldiverne byder således ikke kun på hvide sandstrande og dykning som Mohammed Nazims skæbne afslører. I Pakistan er de to politikere Salman Taseer og Shabaz Bhatti blevet myrdet af ekstremister på grund af deres kritik af Pakistans blasfemilove, som i stort omfang anvendes til at forfølge religiøse minoriteter som kristne, Ahmadi-muslimer og ikke-ortodokse muslimer.

Indonesien, verdens folkerigeste muslimske land, har i en årrække været et relativt velfungerende demokrati sammenlignet med en række af regionens øvrige lande. Men lndonesiens blasfemilovgivning og stigende intolerance over for ikke-muslimer stiller spørgsmålstegn ved, hvor dybt de demokratiske værdier stikker, hvilket Alexander Aan fandt ud af efter, at han på Facebook kritiserede Islam og skrev at han ikke længere var muslim.  I Iran, hvor hele Rushdie affæren begyndte, blev poeten Hasheem Shaabani for nylig henrettet, efter at han bl.a. blev fundet skyldig i ”at føre krig mod Gud”. En krig Shaabani førte med sin pen.

 

I FN regi førte landene i den islamiske samarbejdsorganisation OIC som bekendt længe en kampagne for at få kriminaliseret religionskrænkelse” (defamation of religion). Denne kampagne led dog nederlag i 2011, hvor FNs Menneskerettighedsråd vedtog en resolution, der for første gang siden 1999 ikke nævnte religionskrænkelse. Meget tyder dog på, at OIC landene blot har ændret taktik og i stedet for at kræve et forbud mod religionskrænkelse, har de flyttet kampen for forbud mod kritik og satire ift. islam indenfor rammerne af det forbud mod hate speech, der gælder i artikel 20 i FNs Konvention om Borgerlige og Politiske Rettigheder. Skal vi gøre status, er det ingenlunde klart, at ytringsfriheden har det bedre end i 1989 og den globale værdikamp om forholdet mellem ytringsfrihed og religiøse følelser er langt fra overstået. Men heldigvis synes der i stigende grad at være liberale muslimer, som erkender det uholdbare i at kræve religiøse særhensyn. Eksempelvis stod en række liberale muslimer frem og forsvarede Maajid Nawaz’ ret til at offentliggøre Muhammed-tegningerne. Nawaz’ egen omvending fra fundamentalisme til forsvarer af ytringsfriheden til at krænke muslimske følelser er i sig selv et eksempel på, at der er grøde i positionerne. Og det breder sig. Herhjemme er jeg i kontakt med personer, der tidligere tilhørte stærkt fundamentalistiske muslimske organisationer, men som netop på grund af det liberale demokratis præmisser om lighed for loven og frihedsrettigheder blev konfronteret med ideer, der gjorde, at de ikke længere kunne stå inde for et sådant livssyn og derfor nu har omfavnet det liberale demokrati, og kæmper for at vinde tilhængere for denne styreform i muslimske miljøer. Jo flere muslimer der siger fra over for krav om censur, jo mindre vil islamister kunne påstå at være repræsentative talerør for flertallet af muslimer, hvilket igen vil gøre det mindre kontroversielt for intellektuelle og politikere at tage afstand fra krav om censur og selvcensur. Men skal denne udvikling accelereres, kræver det, at civil samfundet uforfærdet støtter op om retten til at udfordre religiøse dogmer og ikke lader sig kujonere, som vi desværre har oplevet det alt for ofte i de seneste par årtier.

 

92 kommentarer RSS

 1. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  @søren sørensen- 14. februar 2014 18:10 . – Hundekunster.

 2. Af søren sørensen

  -

  Er borgerlige jydekunster? Sover hjemme hos mor, sælger juleplatterne en for en og vader i vadehavet i træsko eller gummistøvler..Husk styrthjælm i B.debat.

 3. Af PREBEN F1 JENSENH J

  -

  Det er fint at der er ytringsfrihed her hos Jacob M. Men der er et problem i at antallet af emner er meget begrænset, selv når alle avisens forskellige blogs medregnes.

  Mange af de emner der mangler her, kan man så finde andre steder på nettet. Hertil kommer så de enorme mængder af spam og vrøvletekster der hærger her. Resultatet er at der bliver færre og færre læsere her.

  Debatterne hos Berlin ge ren bør være bredere, så “rigets tilstand” og “udviklingen” kan belyses fra flere vinkler. Så det bliver vanskeligere at køre igennem med politisk lusk og lyssky aktiviteter rundt om i systemerne, bureaukratierne og væsnerne.

 4. Af PREBEN F1 JENSENH J

  -

  PS: På Den korte avis plus Snaphanen og 180 grader, kan man læse om begyndende racekrig rettet mod værtslandenes indbyggere, og om hvordan de svenske feminister er gået helt amok, så at løgn og rød idioti fosser ud fra feministernes hovedkvartérer og kvindehuse i Stockholm, Gøteborg og Malmø og andre byer. Vanviddet fosser ud i stride strømme. Bl.a. vil man have at samtlige børnehaver nu skal hjernevaske børnene med at forskellen på de to køn er en “social konstruktion”. Rendyrket rød paranoia.

 5. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Folk , der dølger åsyn og navn. har aldrig rent mel i posen, så Holger er flyttet til Skjern, hvor en helt er en fisk i Ringkjøbing Fjord.

 6. Af søren sørensen

  -

  Arne the rut@

  75 år er en pæn alder du har nået og skal dine sidste år på vor moders jord ikke bruges fornuftigt uden at leve i eksistensen DF mod liste Ø kun?, som dens “intelligensia”? Lidt bekymring for din medborgere ville være på sin plads..

  Husk i højresving at lade tegnebogen komme ind som anden grads bedømmelse og medbring en styrthjælm mod borgerlige trafikanter..

 7. Af søren sørensen

  -

  Søren Pind du har for tredje uforstålige gang idag frasorteret mig…Hvis jeg ikke kommer igennem dit filtre får du den her…

  Henrik petersen@

  Menneskelig sport er dog noget mindre værdifuldt end dyrevelfærd eller menneskevelfærd? Læst blandt andet George Orwells “the sporting spirit”..

  Der er flere spørgsmål her..Borgerlig der blander dyremisbrug ind for at vinde point via at “dyr blot er noget men spiser”, “selv når de udryddingstruet”, “majestætiske giraffer”, At børn skal tvangsindlægges , ned til “vuggestue alderen” at se på..”at der var tilbudt mange penge for giraffen, 700.000 dollars faktisk, og mange zoo verden over ønsket at købe ham , men nej cph zoo ønsket en offentlig slagtning”, At der et ønske i zoo´s verden over at kun de “unge babyer som tiltrækker publikum og kan sælges har ret til liv”…Er lidt flere spørgsmål end hvad du har forstået..

  Dine stavefejl er tilgivet udover at jeg ikke fandt et….

 8. Af søren sørensen

  -

  Du er virkelig noget af en anti-demokrat mod røde hva søren pind ? Sidder hele aften der og spekulere..Hvorledes kan jeg frasortere den neuron for at komme til den?

  Du kommer aldrig til at slippe så næmt..Garantere dig herved min livsvarige kamp mod dig hvis du fortsætte disse tendenser. Er en trussel som har en ikke demokratisk nåde ..

 9. Af søren sørensen

  -

  ” Er en trussel som har en ikke demokratisk nåde ..”,

  Var muligvis uklart..Mener at min demokratiske ret til at kritisere Søren Pind er en lovlydig borgerret i DK og i den Danske regerings betalte mediestøtte til Berlingske…Men kan selvfølgelig spørger sig selv her om ikke også S og R er købt rubt og stub af den borgerlige medie industrielle alliance? Og jo mener de er det! Her er beviset endnu engang. som i Søren Pinds tredje fratagelse af min ytringsfrihed idag…Dog har han ikke slettet mine gamle kommentare..For bane for at virke for Anti-demokratisk som du er Søren Pind?

 10. Af Ulf Timmermann

  -

  Danskerne er gået “demo-crazy” – magteliterne har oversolgt deres højstemte festtaler gennem årtier, kronet med det her “frie forbrugsvalg”. Danskerne er dybt “proletariserede” – helt uanset “social-gruppe”-tilhørsforhold/indtægt. Det er sgu’ da “demokrati”, der vil noget. Tillykke Danmark!

 11. Af PREBEN F1 JENSENH J

  -

  Medierne vil jo gerne bestemme hvad danskerne skal være optaget af, så de ikke kommer til at tænke for meget over, hvordan ødelæggelsen af deres land og velfærd og kultur mv. skrider fremad.

  Det kan ses i de emnevalg som radio- og tv-stationerne foretager, og en del blade og aviser manipulerer også.

  Og regeringen har jo også meget travlt med at føre danskerne bag lyset. Man gennemfører den ene dødssyge / åndssvage “reform” efter den anden. Nærmest alle “reformerne” er nykommunistiske, anti-danske, landsskadelige, asociale, familiefjendske og menneskefjendske, men “sælges” som omsorg for almenvellet, som økonomiske og sociale fremskridt, som fornuftig og nødvendig politik. Hykleriet er endeløst.

  Regeringen er en katastrofe, men hidtil har kritikken af de radikale ekstremister, de røde feminister og de hjernedøde pladderhumanister været alt for mild og alt for spredt og sporadisk.

 12. Af K.Larsen .

  -

  @Retten til at udfordre religiøse dogmer@

  Regeringen selv burde henvende sig til Islam´s:
  “Det er Allahs befaling, den kan IKKE diskuteres” , og spørge hvor de har det fra i ytringsfrihens navn.

 13. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  @søren sørensen- 14. februar 2014 23:42. – Et senat består af seniorer, se latin og fiskefrikadellens flugt over Danevirke, men 60 procent af engelske ord har rod i det latinske, se Jyske Lov og spørg folk i Angel. Børnebiblioteket i Esbjerg er en tegnestue med malerier af Storm P., for børn, der kan tegne, kan tegne en formskrift, elever, der skriver ord, læser.

 14. Af K.Larsen .

  -

  En §266 berettiget anklage mod regeringen.
  Flødeis distribueres som følgende:
  Sukkeret i isen gives til Islam, fløden til kalvene, og kalvene til Halal slagtning.
  Danske slagteriarbejdere er dømt uværdige, og sendt i skraldespanden.

  Spis den !

 15. Af Hans Hansen

  -

  Status er forandret til, at islamister bare skal skride ud af landet. Ingen vil have dem her, og slet ikke demokratiske muslimer.

  De resterende er blot en flok forkølede tumper, der aldrig forstod, at mennesker bare ikke er ens, og derfor skal behandles forskelligt.

  Der er sket rigtig meget, langsomt ganske vist, men i et konstant vedvarende tempo. Tilbage står politikere, hvis logik kan hænges til tørre på en brændeoven, med deres opfattelse af FN konventioners episteme ugyldighed.

  Enhver klovn ved, at opfattelser er foranderlige. og dermed konventionsformulering og forståelse. Er man så blød, at man aldrig forstod, at love skal tilpasses virkeligheden, så er man da helt på linje med disse religiøse idioter.

  Status er kort og godt iht Salman Rusdie’s logiske tanker, ud med disse islamistiske psykopater. Endnu skal de blot vise tegn på terrorvirksomhed, men før eller senere går det op for selv den største socialistiske idiot, at alle antidemokrater bare er ens.

  Islamister ubrugelige i demokratier og overalt ellers, uden accept selv af middel intelligente med minimum af demokratisk indsigt. Nederen af al politisk bundskrabs bundskrab.

 16. Af Henning Svendsen

  -

  Hvad er status?-jo at der går fremad se bare Akkari – og Naser Khader overvejer endda at blive kristen og så er der Hassan hvis bøger er opkøbt af alle institutioner efterhånden som de bliver delt ud til små forbryder spirer så går det også fremad for dem.
  Det går også fremad på Nørrebro hvor Hans han bor–alle de fremmede er nu blevet selvforsørgende og i modsætning til danskere så tager de fremmede alle jobs der findes–se bare TAXA biler der alle bliver ført af en ingeniør:
  Nu skal vi bare have juletræet udfaset så går det også fremad for miljøet og vores røde miljøminister vil sikkert høste bifald fra selveste Greenpeace.

 17. Af søren sørensen

  -

  AF PETER KURRILD-KLITGAARD – 16. FEBRUAR 2014 9:56
  @LONNY FISCHÈR OLSEN:

  Må jeg–i al venlighed–opfordre til lidt færre, lidt mere “on topic” indlæg?

  M.v.h.

  PKK

  Peter kurrild din gemen lille anti-demokrat….Du efterlysere saglige indlæg men tillader kun usaglige, entydige borgerlige meninger der rykklappere dig hele vejen igennem. Der er ingen værre mennesker på denne jord end anti-demokater/anti-ytringsfrihed folk som dig..Du burde skamme dig..

  Du har fået 2 saglige indlæg af mig om emnet i går aftes som du ikke har tilladt adgang?..Og her til morgen har du slettet 3 saglige fortidige indlæg men ladet tosset kommentare af olsen stå…

 18. Af Hans Hansen

  -

  Ud med dem af de skide islamister der er uintegrerbare, Alle der kan lægge to og to sammen, forstår og ved at de ikke hører til her.

  Hvor mange idioter her, kan ikke lægge to og to sammen?

  Er det for vanskeligt?

 19. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Kært barn har mange navne, der har været 4.800 fagblade uden medlemsdebat her til lands, men trold kan tæmmes, der er ytringsfrihed i Bladhuset hos Henning Fonsmark.

 20. Af søren sørensen

  -

  Arne Rud@

  Som DFér er dit ønske om frasortering af DF forståer, forståligt..

  HH/formel 1@

  Hvad med at stoppe jeres islamofobi,kvindehad og komme videre..Hvem af jer 2 er Dr hyde forresten da jeg har malaria igen!

 21. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Søren Schwarz, hvo allesteds kommer er sjældent velkommen, men FDF er pæredansk.

 22. Af Hans Hansen

  -

  Sørensen

  Hvad med at stoppe jeres islamofobi,kvindehad og komme videre..Hvem af jer 2 er Dr hyde forresten da jeg har malaria igen!

  —-

  Hvad med du passer og plejer dig selv, før dine små malaria parasitter tager helt over. Det ender med du får et slagtilfælde.

  Jo mere du kæfter op, jo tættere nærmere du dig sengelejret. Husk nu malaria kan være dødelig Sørensen.

 23. Af søren sørensen

  -

  “Hvad med du passer og plejer dig selv, før dine små malaria parasitter tager helt over. Det ender med du får et slagtilfælde.
  Jo mere du kæfter op, jo tættere nærmere du dig sengelejret. Husk nu malaria kan være dødelig Sørensen.”,
  AF HH

  Du er en lille gemen racist Hans Hansen længere er den blot ikke! Hvis du haved muligheden var du allerede blevet den Danske Anders Breivik..

 24. Af Hans Hansen

  -

  Indonesien, verdens folkerigeste muslimske land, har i en årrække været et relativt velfungerende demokrati sammenlignet med en række af regionens øvrige lande. Men lndonesiens blasfemilovgivning og stigende intolerance over for ikke-muslimer stiller spørgsmålstegn ved, hvor dybt de demokratiske værdier stikker, hvilket Alexander Aan fandt ud af efter, at han på Facebook kritiserede Islam og skrev at han ikke længere var muslim.

  ——–

  Noget lignende er relevant iht Libanon. Landet fungerede rimeligt fredeligt igennem mange år, før ekstremistisk islamister strømmede til. Sidenhen startede balladen mellem især kristne og muslimske grupper indbyrdes, hvor muslimernes højrefløje står for stort set al terror.

  Herhjemme har det mest medført et par jokes, hvor nogen måske kender denne:

  Hvad sker der hvis man bomber Libanon?

  Ingenting, de bor allesammen i Ishøj.

 25. Af søren sørensen

  -

  HH@

  Statsministeren er opvokset i Ishøj, som må siges at være et ordentligt arbejderkvarter med stort A!..Tilbragte meget af min barndom i min farmors hus i Vallensbæk 1km derfra-som jo er konservativt -og ja der manglet intet-idag skal dog indrømmes at standarden er faldet!..Respekt for statsministeren kan kun øges når men kender hendes “fysiske” baggrund.

  Men korrekt at jeg er nevøs for min hunds velvære når jeg løber derud engang imellem og er tvunget til at gå ind i netto og tøjle ham udenfor og købe noget vand. De muslimske hjem med hund er ca. 1 ud af 1348 og der bor så en vestlig også!.De hader jo hunde! Lidt mere respekt over for de etniske her ville være på sin plads her!.

  Se er muligt at relatere til muslimer uden at være en racist? Forsøg næste gang at dele lærdom på en fornuftig måde uden alt hadet.

 26. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Hundekunster.

 27. Af søren sørensen

  -

  Kan Arne virkelig også sådanne? Troet kun fiskefrikadeller var mulige her!
  Erindre matadors grisehandleres salute, med hitler på den organiske! Men Arne kan åbenbart også?

 28. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Jamen Søren, rend mig i traditionerne, en skibsklokke, andagt og alsang holder troldtøj fra skib, sogn og skole.

 29. Af søren sørensen

  -

  Lindorme og loke var kun tradition for looo plus år siden i DK mens romerne bygget viadukter og Islamister sad og regnet, kigget på stjerner og skrev stor poesi..

  Efter kommunismen og nazismen er der kun demokratisk socialismen som farbar vej i uvejr. Men kan “vade” langt som lindorm rundt om et sogn for at tvinge mere føde ud af de indespærret men i fælleskab kan lindormen og hans far Loke nedlægges..Lindorme kan tæmmes således at folk ikke er underlagt V-landmænd,præster og politikere..At “blive sendt til V” har altid været den største straf for små børn..

 30. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Søren, Xerxes meldte pas til Platon ved Thermopylæ.

 31. Af søren sørensen

  -

  Borgerlige Jyder melder altid tidligere pas end andre. Samme sås under den anden verdenskrig hvor de kæmpet for DNSAP indtil slutningen af 1943 hvor krigslykken endelig endte..Dog i min røde vendsysselske baggrund dræbte tysken alle dyr og lod dem spise sukkerroer i 3 år..Sådan gør borgerlige hvis der skulle eksistere en rød bonde et sted i landet..

  Kasper Støvring@
  Til Hans Hansen..
  DF har stemt for flere EU forslag end noget andet parti. De indførte også dobbelt så mange indvandrer under VKO tiden end gjorde Nyrups under sit..DF er ikke EU kritisk. Kun Enhedslisten tilbyder en EU afstemning og udmeldelse af EU som eneste parti i tinget. DF har ikke “ud af EU” på programmet. Pånær i Messerschmidt flyver der lidt vrøvl af om EU højere end himmelbjerget. DF har sat flyveren frem således at han kan vinde EU kritiske stemmer over til DF, selvom som vist med indvandringen er der ingen planer om at ændre noget der udover retorikken om at ville ændre det altså..

  Det er 2 forskellige ting. Men DF taler altid med 48 tunger er en lindorm rundt om et Dansk sogn hvor Loke sidder oppe og dirigere den slimet udsultning af de tilfangetaget..

 32. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Søren Vrøvl.

 33. Af søren sørensen

  -

  lykkedes også denne?

  Arne Rud er jo fra en sort medskyldig familie uden tvivl under anden verdenskrig..Dem der kritiseret modtog en straf udover den gængse…Esbjerg var jo nær på det Tyske rige, vendsyssel lidt længere væk og jo længere væk men kommer fra kapitalismen uden måde og nåde, jo større er sandheden..Ta ikke fejl af det!
  Sådan er geopolitik og geografi..

 34. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Som stjerner på himlen lå højene spredt landet rundt, Tyge Brage målte himlens stjerner, Ole Rømer lysets hastighed og landet op fra dens egne høje i jagt, fiskeri og landbrug, det var geopolitik og geografi, tag ikke fejl af det, se højskolen.

 35. Af Balther Jensen

  -

  @ Af PREBEN F1 JENSENH J- 14. februar 2014 10:27

  Preben !

  Hvis Danskerne vil have bedre forhold, saa skal de forst og fremmest holde op med at betale nogen form for skatter og gebyrer til regeringen.

  Derefter skal de bede hele regeringen om at forlade Christiansborg,

  Derefter skal de forme en ny regering som gor som befolkningen befaler dem til at gore.

  En regering er kun til at representerer befolkningen, og ikke til at regere over befolkningen.

  Det er hvad man kalder for Demokrati. Naar politikerne bestemmer, saa har man Diktatur.

 36. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Balders gods ligger på månen, kommunister er grænseløse uden land og folk.

 37. Af søren sørensen

  -

  Arne er B´s største tromler og tumler..Ta ikke fejl af det!
  Han vader i vadehavet i træsko med et barnebarn på træk, som ved sult modtager en fiskefrikadelle.

 38. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Søren, de største containerhavne i EU ligger i Æ Sønderhaw, Forlandet ligger foran digerne, ta´ ikke fejl af det.

 39. Af søren sørensen

  -

  Baglandet er bag digerne og hvor det gælder, foran er der kun torsk,kuller og fladfisk med et par nordlige USA/Russiske “slimy sculpin” smidt oveni på afveje. I Danmark behandler men dyret svin forholdsvis anstændigt især over Esbjerafganske fisketraditioner om kvælling i titusindvis på en gang. Nazisterne studeret teknikken under “final solution” mødetog mente at gas var mere humant..Således er vi forskellige alle ift geografi. Men hvis men er fisk undgår men Esbjerg, også hvis et svin og også hvis men er Københavner med anstændige humane fisketeknikker..

  Husk ytringsfrihed for andre væsener mht til anstændige aflivning! Lad børn slå deres eget svin ihjel efter de 5 år, og lad os se hvor mange ikke bliver vegetarer..

 40. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Med tomme ord mætter man ingen, pris ej fisken, før du har den på disken.

 41. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Folkeskolen er ingen psykopatklub, skolekomedier er distriktspsykiatri.

 42. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Distriktspsykiatri er skolekomedier med Fy og Bi.

Kommentarer er lukket.